Upalni artritis je pojam koji se koristi za opisivanje stanja koje karakterizira bol, otekline, osjetljivost i toplina u zglobovima, kao i jutarnja ukočenost koja traje duže od jednog sata. Najčešći oblici su reumatoidni artritis (RA), psorijatični artritis (PsA), sistemski eritematozni lupus (SLE, lupus), giht i ankilozantni spondilitis (AS).

Kod ovih bolesti, imunološki sustav ne radi ispravno i oslobađa upalne kemikalije koje napadaju zajednička tkiva. Nastala upala napada tkiva i može uzrokovati oticanje zglobova, povećanu zglobnu tekućinu, oštećenje hrskavice, kosti i gubitak mišića. Upala aktivira živce koji uzrokuju bol.

Neki od mehanizama nastanka boli zbog upale

Sinovitis – tanka membrana (sinovija) koja oblaže zglobove postaje upaljena, oslobađajući kemikalije koje iritiraju živce i povećavaju tekućinu u zglobu (voda u zglobu). Sinovitis je također čest simptom nekih oblika upalnog artritisa. U tih bolesnika, prekomjerni rast sinovija dio je abnormalnog imunološkog odgovora u kojem tijelo pogrešno identificira hrskavicu kao stranu supstancu koja se mora napasti. Gubitak hrskavice na kraju ošteti površinu zglobova i dovodi do ukočenosti i boli karakterističnih za sve vrste artritisa. (Osteoartritis, češći oblik artritisa, ne uključuje ovu vrstu upalnog odgovora.) Glavni simptom je bol. Bol koju uzrokuje sinovitis je obično teža od očekivane na temelju izgleda zgloba. Drugim riječima, ne može biti vidljivih tragova ozljede ili otekline koja uzrokuje bol. Simptomi su često kratkotrajni i mogu se osjetiti u različitim dijelovima tijela u različito vrijeme. Međutim, kada je sinovitis uzrokovan prekomjernom upotrebom zgloba, bol obično ostaje na jednom mjestu.

Erozija kosti – je središnje obilježje reumatoidnog artritisa i povezana je s težinom bolesti i lošim funkcionalnim ishodom. Erozija periartikularne kortikalne kosti, tipično obilježje zabilježeno na običnim rendgenskim snimkama u bolesnika s reumatoidnim artritisom, rezultat je prekomjerne lokalne resorpcije kostiju i neadekvatne formacije kosti. Glavni uzroci erozije zglobne kosti su sinovitis, uključujući proizvodnju proupalnih citokina i receptora aktivatora nuklearnog faktora κB liganda (RANKL), kao i antitijela usmjerenih protiv citruliniranih proteina.

Znakovi koji mogu upućivati na upalu u tijelu

Kronična upala uzrokuje kronične bolesti. Smanjenje upale prevenira bolesti povezane sa starenjem i doprinosi dobrom stanju organizma. Kada su u pitanju već nastale upale uzrokovane upalnim artritisom rana dijagnoza i tretman koji cilja na upalu najbolji je način da se ograniči oštećenje zglobova, bol i drugi učinci upalnih, autoimunih tipova artritisa. Osim liječničkih tretmana upale se mogu smanjiti ili izbjeći zdravim načinom života što podrazumijeva zdravu i pravilnu prehranu te tjelovježbu. Neki od simptoma upala u tijelu:

  • Masne naslage oko struka – masne stanice potiču stvaranje kemikalija koje pogoduju razvoju upala.
  • Povišen šećer u krvi – povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv.
  • Probavni problemi – mučnina, žgaravica te bol u predjelu trbuha, plinovi, proljev, nadutost mogu biti znak propusnog crijeva i gastritisa i upalnih stanja koji trebaju biti prepoznati na vrijeme kako bi se spriječio razvoj dodatnih simptoma.

Što kronična upala čini tijelu?

Upala (oticanje) je dio prirodnog sustava iscjeljivanja tijela, pomaže u borbi protiv ozljeda i infekcija. Ali to se ne događa samo kao odgovor na ozljede i bolesti. Upalni odgovor može se pojaviti i kada imunološki sustav prelazi u akciju bez da je došlo do ozljede ili infekcije. Budući da ne postoji ništa što bi moglo zacijeliti, stanice imunološkog sustava koje nas normalno štite počinju uništavati zdrave arterije, organe i zglobove.

Kada ne jedete dobro, ne krećete se dovoljno i pod stresom ste, tijelo reagira pokretanjem upale. Kronična upala može imati dugoročne štetne posljedice. Dakle, hrana koju jedete, kvaliteta sna koju dobivate i koliko vježbate, sve je važno kad je riječ o smanjenju upale.

Rani simptomi kronične upale mogu biti nejasni, sa suptilnim znakovima i simptomima koji mogu dugo ostati neotkriveni. Možda se samo osjećate umorno ili čak normalno. Kako napreduje upala, ona počinje oštećivati arterije, organe i zglobove. Ako se ne liječi, može pridonijeti kroničnim bolestima, kao što su bolesti srca, krvnih žila, dijabetes, pretilost, rak, Alzheimerova bolest i druga stanja.

Stanice imunološkog sustava koje uzrokuju upalu doprinose nakupljanju masnih naslaga u sluznici arterija srca. Ovi plakovi mogu eventualno puknuti, što uzrokuje stvaranje ugruška koji potencijalno može blokirati arteriju. Kada dođe do blokade, rezultat je srčani udar.

Najčešći način mjerenja upale je test krvi za C-reaktivni protein (hs-CRP), koji je marker upale. Liječnici također mjere razinu homocisteina kako bi procijenili kroničnu upalu te šećer u krvi kako bi procijenili oštećenje crvenih krvnih stanica.

Što možete učiniti da smanjite rizik od kronične upale?

Možete kontrolirati upalu zdravim načinom života. Slijedite ovih šest savjeta za smanjenje upale u vašem tijelu:

1. Opskrbite se protuupalnim namirnicama – izbor hrane je jednako važan kao i lijekovi i dodaci prehrani koji mogu pridonijeti cjelokupnom zdravlju jer mogu zaštititi od upale. Jedite više voća i povrća te hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline. Neki od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina je riba poput lososa i tune te tofu, orasi, lanene sjemenke i soja. Ostale antiinflamatorne namirnice uključuju grožđe, celer, borovnice, češnjak, maslinovo ulje, čaj i neke začine (đumbir, ružmarin, kurkuma). Mediteranska prehrana je primjer protuupalne dijete. Razlog tome je njezina baziranost na voću, povrću, ribi i cjelovitim žitaricama te ograničen unos nezdravih masti kao što su crveno meso, maslac i žumanjci kao i prerađeni i rafinirani šećeri i ugljikohidrati.

2. Smanjite ili uklonite upalne namirnice – protuupalna dijeta također ograničava hranu koja potiče upalu. Upalna hrana uključuje crveno meso i sve s trans masti, kao što su margarin, kukuruzno ulje, duboko pržena hrana i većina prerađene hrane.

3. Kontrolirajte šećer u krvi – ograničite ili izbjegavajte jednostavne ugljikohidrate, kao što su bijelo brašno, bijela riža, rafinirani šećer. Jedno jednostavno pravilo koje treba slijediti je izbjegavanje bijele hrane, kao što su bijeli kruh, riža i tjestenina, kao i hrane napravljene od bijelog šećera i brašna. Osmislite obroke bazirane na proteinima iz mesa peradi i ribe te cjelovitih namirnica bogatih vlaknima, kao što su povrće, voće i cjelovite žitarice poput smeđe riže i kruha od cjelovitih žitarica. Čitajte deklaracije na proizvodima kako biste znali što jedete.

4. Odvojite vrijeme za vježbanje – redovita tjelovježba je izvrstan način da se spriječi upala. Hodajte svaki dan najmanje 30 minuta dnevno i radite vježbe snage oko 25 minuta četiri puta tjedno.

5. Smršavite – osobe s prekomjernom težinom sklonije su upalama. Gubitak težine može smanjiti upalu. Osim toga, ako patite od tegoba povezenih s bolestima kostiju i zglobova svaki kilogram manje bit će veliko olakšanje za vašu muskulaturu.

6. Naučite upravljati stresom – kronični stres doprinosi upali. Meditirajte, idite na jogu ili nađite nešto drugo što ima opuštajući učinak na vas. Iako nije mogući izbjeći stres u životu, može se naučiti upravljati njime. Važno je također zapamtiti da se mjere za smanjenje upale isplate jer dolazi do poboljšanja zdravlja, a smanjuje se rizik od nastanka novih zdravstvenih tegoba.