Istraživanja su pokazala da sport ima blagotvoran učinak na hrskavicu, a to se odnosi čak i na intenzivne sportove. Bavljenje sportom pridonosi zdravlju hrskavice jer ona nema vlastitu prokrvljenost i dobiva hranjive tvari iz zglobne tekućine koja je okružuje. Tjelesna aktivnost pokreće zglobove, dovodeći nutrijentima bogate tekućine u hrskavicu.
Međutim, činjenica je da prilikom bavljenja određenim sportovima postoji visok rizik od ozljeda zglobova. Često se događa da se radi o ponavljajućim ozljedama koje tijekom vremena mogu istrošiti vaše zglobove ili uzrokovati trajno oštećenje.
Dakle, zaključak bi mogao biti da je u redu baviti se intenzivno sportom sve dok vodite brigu o svojim zglobovima i nastojite smanjiti rizik od ozljeda. Primjerice, ako redovite trčite nemojte štedjeti na kvalitetnoj obući koja dobro apsorbira udarce i naravno pobrinite se da vaši zglobovi budu kvalitetno nahranjeni.

Sportovi s najvećim rizikom od ozljede zglobova

Nogomet – uganuti gležnjevi i ozljede tetive koljena su skoro pa obred inicijacije za sve nogometaše. Ali ove ozljede nisu tako bezopasne kao što se čini. Uganuće gležnja znači da su vaši ligamenti rastegnuti ili poderani od naglog i snažnog okretanja gležnja. Kada su ligamenti rastegnuti, možda se nikada neće vratiti u svoj izvorni oblik. To znači da je vaš gležanj sada manje stabilan, što će vam u budućnosti povećati rizik od ponovljenih uganuća. Također, uganuća ne utječu samo na gležanj. Ona mogu dovesti do kronične ukočenosti, koja ima značajan učinak na ostatak tijela, primjerice hodanje postaje otežano, a mišići nogu i zdjelice gube učinkovitost i snagu. To može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa i kukova. Što se tiče ozljeda tetive koljena uobičajeni lijek je vrijeme. Međutim, ponavljane ozljede tetive koljena znači da će se formirati više ožiljkastog tkiva koje će spriječiti zdravo funkcioniranje mišića na duge staze. Ako se bavite nogometom pazite da nosite adekvatnu obuću, da uzimate dovoljno vitamina i minerala, a u slučaju ozljede da se odmarate i pravilno sanirate nastalu štetu.

Sportovi u kojima postoji puno skokova – bitno je zaštititi koljena jer je na njima najveći pritisak. Primjerice košarka, to je dobra vježba koja ima pozitivan utjecaj na srce i pluća. Loša strana je visoka stopa ozljeda zbog iznenadnih zaustavljanja, pokretanja, uvrtanja i okreta, osobito su ugrožena koljena i leđa. Zatim sve teške i ponavljajuće vježbe koje uključuju podizanja težine mogu uzrokovati ozljede rotatorne manšete ramena (skupina od 4 mišića oko zgloba ramena). Kada dođe do takve ozljede često je potrebna fizioterapija u kombinaciji s odmorom. Ako se ozljeda ne sanira na vrijeme može doći do ograničenja izvođenja pokreta. Čučnjevi i skokovi uključuju ponavljajuće pokrete te može doći do ozljede Ahilove tetive. Ahilova tetiva može čak i puknuti, a to je stanje koje zahtjeva dulje mirovanje pa čak i operaciju.

Trčanje – investirajte u dobar par tenisica i naučite kako trčati pametno, polako podižući svoju izdržljivost. Možete se upisati u neku od sve popularnijih škola trčanja ili počnite pomoću aplikacije za početnike. Tijekom vremena postoji opasnost od prijeloma uzrokovanih stresom (koji se nazivaju i frakcijskim pukotinama, nastaju sitne pukotine obično u potkoljeničnoj kosti (tibia) koje se razvijaju tijekom vremena) to dovodi do udara cjevanice ili boli u potkoljenici. Ako vam se to dogodi, obavezno trebate posjetiti fizioterapeuta. Kod malih puknuća potrebno se suzdržati od aktivnosti najmanje četiri tjedna kako bi došlo do zarastanja. Prilikom bavljenja bilo kojim sportom treba raditi na jačanju mišića jer jači mišići znače i jače kosti. Prilikom povratka na treninge trčanja nakon ozljede potrebno je smanjiti duljinu trčanja za 10 posto jer se prema istraživanjima tako smanjuje rizik od budućih fraktura za 30 posto. Nekoliko istraživanja je pokazalo da su ljudi koji su se žalili na bolove u koljenima prilikom trčanja imali već ranije ozljede zbog neadekvatne brige o zglobovima.

Duge šetnje po neravnom terenu – ako redovito idete na duge šetnje (10 kilometara ili više) po neravnom terenu, onda možete očekivati probleme s koljenima koji nastaju kao rezultat udaraca i malih zaokreta. Kao mjera prevencije dobro je uložiti u kvalitetne cipele i štapove i naučiti ih pravilno koristiti.

Skijanje – kod skijanja je najvažnije zaštititi koljena jer ozljede mogu imati dugoročne posljedice.

Squash – kod ovog sporta često dolazi do ozljede križnog ligamenta koji je važan za stabilnost koljena. Igrači squash također imaju tendenciju da dobiju patelofemoralni sindrom (bol koljena ili oko koljena. Ako imate slabe mišiće veći je rizik od ozljeda. Da biste smanjili rizik od ozljeda – razmislite o jogi za fleksibilnost i dizanju utega za izgradnju mišića.

Biciklizam – je nevjerojatna vježba jer je istovremeno i aerobna aktivnost, a dobiva se i na snazi. No, ima jednu od najviših stopa ozljeda. Isto tako, ne doprinosi fleksibilnosti ili snazi gornjeg dijela tijela.

Ples – iako se čini kao vrlo graciozna aktivnost, ozljede su uobičajena, a među najčešćim su grčevi i dislokacije. Najugroženiji među plesačima su baletni umjetnici kod kojih uglavnom dolazi do deformacije nožnog palca. U ozbiljnijim slučajevima, to može rezultirati bolom, nelagodom i poteškoćama pri dugotrajnom hodu. Grčevi obično ukazuju na preopterećenost mišića. Kada se to dogodi, možda ćete otkriti da je vaše kretanje ograničeno i da osjećate bol. Ako ne date dovoljno vremena mišićima za oporavak tetive mogu postati napete. Iščašenje čašica na koljenima, laktova i ramena također nije rijetko kod plesača. Kada jednom dođe do dislokacije zgloba, taj dio i u budućnosti postaje podložniji istoj ozljedi. I u plesu kao i svakoj drugoj fizičkoj aktivnosti treba postupno povećavati granice vlastitog tijela, odmarati se i zdravo hraniti te umorne mišiće opuštati nanošenjem krema s umirujućim, njegujućim i ljekovitim sastojcima na prirodnoj bazi.

Joga – iako se smatra aktivnošću koja donosi ozdravljenje, nepravilna ili prekomjerna praksa određenih joga pozicija zapravo može učiniti više štete nego koristi. Na primjer, poza psa prema dolje koja je gotovo pa neizbježna u većini jogijskih praksi stavlja pritiska na ručni zglob pod pomalo nespretnim kutom. Ako se ova poza ponavlja tijekom dugog perioda, to bi moglo uzrokovalo stres na zapešćima, što bi moglo dovesti do ponavljajućih ozljeda uslijed naprezanja. Osobe koje su u prošlosti imale takvu ozljedu trebale bi izbjegavati opterećenje zglobova jer bi daljnje pogoršanje ozljede moglo rezultirati degeneracijom. Stoj kao i pozicija pluga stvaraju veliki pritisk na kralježnicu, potencijalno uzrokujući ozljede ramena ili vrata. Ako se duže drži pozicija ili ako je tehnika loša, može uzrokovati ozbiljne probleme s kralježnicom ili diskom kralježnice. Jogu u početku treba izvoditi pod nadzorom certificiranog učitelja i nužno je poštivati granice vlastitog tijela.

Mjere prevencije

Kada se vidi kolika je mogućnost ozljede gotovo da se nameće pitanje treba li se uopće baviti sportom. Naravno da je odgovor potvrdan zbog ogromnih dobrobiti koje ima na cjelokupno zdravlje. Većina tih ozljeda nastaje kao posljedica nepravilne tehnike ili prekomjernog vježbanja. Ako dođe do ozljede potrebno je odmah intervenirati i započeti liječenje. Bilo da se radi samo o mirovanju ili dodatnim terapijama.

Svatko tko se bavi sportom treba paziti na sebe i u dogovoru s ortopedom ili fizioterapeutom voditi brigu o svom zdravlju. Također je od velike važnosti unos dovoljne količine vitamina i minerala, obavljanje samomasaža s adekvatnim kremama i korištenje kvalitetne opreme za treninge. Ako ste već imali neke ozbiljnije ozljede ili imate neke druge probleme možete razmisliti o sportovima u kojima ozljede nisu tako česte.

Sportovi s najmanjom stopom rizika za ozljede:

  • Hodanje po ravnom terenu – općenito ima manji utjecaj na koljena od hodanja po neravnom terenu, a hodanje po travi je još bolje.
  • Biciklizam u teretani – dobar je kao aerobna vježba te za zglobove jer je manja mogućnost pada i ozljeda uzrokovanih njima. Ali takav vid rekreacije ne čini mnogo za fleksibilnost ili snagu gornjeg dijela tijela, stoga je potrebno uvesti još neke dodatne aktivnosti.
  • Stroj za veslanje – dobra aktivnost s minimalnim rizikom od ozljeda.
  • Plivanje – još jedna dobra aktivnost.