Zglobove koji su jako oštećeni bez obzira na uzrok moguće je zamijeniti endoprotezom (umjetnim zglobom), naravno da je to zadnja opcija. Jedan od inovativnijih pristupa obnavljanju zglobova je ubrizgavanje matičnih stanica koje se uzimaju iz masnog tkiva. Matične stanice nalaze se u koštanoj srži i masnom tkivu, a sposobne su se transformirati u bilo koji tip stanice, odnosno mogu postati bilo koja vrsta tkiva – ligament, tetiva te koštano ili mišićno tkivo. Metoda je pogodna za velike zglobove poput koljena i kuka, a primjenjuje se kod promjena uzrokovanih starenjem ili drugim uzrocima. Cijeli postupak mora izvoditi liječnik specijalist.

Regeneracija zglobova vitaminima i mineralima

za zglobove

Iako su istraživanja o utjecaju prehrane na obnavljanje zglobova još uvijek za znanstvene kriterije nedovoljna, svakom pacijentu se preporučuje da u svoju prehranu uvede namirnice za koje postoje dokazi da povoljno utječu na cjelokupno zdravlje organizma, ali i na posebne dijelove kao što je mišićno koštani sustav. Neke od njih su:

  • Cijanidin – pigment iz skupine antocijana koji se nalazi u namirnicama poput trešanja, grožđa, borovnica, kupina i crvenog kupusa. Prilikom ispitivanja u laboratorijskim uvjetima pokazalo se da cijanidin povoljno utječe na oštećene stanice ramena.
  • Kolagen – većina proteina u mišićima, tetivama i ligamentima izgrađena je od kolagena iz čega proizlazi da bi se za oporavak spomenutih dijelova tijela trebalo usmjeriti na obnovu kolagena. Istraživanje na muškarcima koji su unosili 20 g proteina iz sirutke dnevno pokazalo je da su im ojačali kvadricepsi i tetiva patele.
  • Vitamin C – neophodan je za stvaranje kolagena. Studije u kojima su ispitanici uzimali veće količine vitamina C pokazale su da postoji veza između navedenog vitamina i veće gustoće kostiju. A jedna studija je pokazala i da veće doze vitamina C mogu ubrzati zacjeljivanje Ahilove tetive.
  • Vitamin D – kosti se gotovo u cijelosti sastoje od kalcija i nužno ga je uzimati u količini ovisno dobi i spolu. Glavna svrha kalcija je prevencija osteoporoze. Nužan je za izgradnju kostiju i zuba, pravilan rad živčanog i mišićnog sustava, regulira srčani ritam, krvni tlak i zgrušavanje krvi te je isto tako važan za hormonsku ravnotežu, ali mnogi ne znaju da je za apsorpciju kalcija neophodan vitamin D. Glavna uloga vitamina D je održavanje normalne razine kalcija i fosfora u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i održavanju normalne funkcije mišića. Vitamin D izravno utječe na hrskavicu, potičući veću proizvodnju stanica koje ju proizvode.

Može li kolagen doista pomoći u obnavljanju zglobova?

kolagen za zglobove

Kolagen je najzastupljeniji protein u životinjskom svijetu. Postoji 16 vrsta kolagena, ali gotovo sav kolagen koji se nalazi u tijelu je tip I, II ili III. Tipovi I i III nalaze se u koži, tetivama, organima i kostima. Kolagen tipa II nalazi se u hrskavici i zato je povezan s artritisom.

Kolagen se sastoji od aminokiselina (građevnih blokova proteina). Ideja uzimanja kolagena kao dodatka prehrani je da će tijelo koristiti aminokiseline za zaštitu i obnovu zglobne hrskavice.

Vrste kolagenskih dodataka

Postoje tri vrste kolagenskih dodataka: želatina i hidrolizirani kolagen su životinjskog podrijetla i razlikuju se po postupku obrade, a nedenaturirani kolagen tipa II je prirodni neobrađeni oblik kolagena.

Želatina i hidrolizirani kolagen su podijeljeni s velikih proteina na manje komadiće. Kada se kolagen dugo kuha (kao u juhi od kostiju), on se razbija u želatinu. Kolagen se može dodatno rastaviti u svoje osnovne aminokiseline i naziva se kolagenski hidrolizat, hidrolizirana želatina, kolagenski peptidi ili hidrolizirani kolagen.

Nedenaturirani kolagen nije razbijen na manje proteine ili aminokiseline. Nedenaturirani kolagen tipa II (UC-II) nije namijenjen za vaše tijelo kao obnovu kolagena. U procesu koji se naziva oralna tolerancija uzimaju se vrlo male doze kolagena tipa II za treniranje imunološkog sustava u tijelu da prestane napadati vlastiti kolagen.

Iz prehrambene perspektive, ne bi se moglo reći jeste li jeli hidrolizirani kolagenski dodatak, komad piletine ili grah. Sve su to izvori proteina i kada ih vaš probavni sustav razlomi u aminokiseline, oni se ne razlikuju.

Pa zašto onda uzimati kolagen kao dodatak prehrani?

Rezultati istraživanja hidroliziranih kolagenskih dodataka su mješoviti. Neke male studije, uključujući i pregledni članak za 2017. objavljen u British Journal of Sports Medicine, pokazale su da ljudi koji uzimaju kolagenske dodatke doživljavaju ublažavanje boli.

Studije za kolagen tipa II nisu bile konačne. Studija iz 2016. objavljena u časopisu Nutrition Journal podijelila je 191 osobu s osteoartritisom u tri skupine: jedna skupina primila je placebo; jedna grupa je primila kolagen tipa II, a treća skupina je dobivala dodatke kondroitin sulfata. Nakon 180 dana liječenja, skupina koja je uzimala kolagen tipa II imala je manji osjećaj boli, ukočenosti i bolju pokretljivost u odnosu na placebo skupinu (i zanemarivo malo bolje rezultate od skupine s kondroitinom).

Naime kondroitin sulfat također umanjuje bol, štiti i kako su neka istraživanja pokazala potiče stvaranje nove hrskavice. Kondroitin sulfat je glikozaminoglikan, prirodna sastavnica hrskavice prisutan u vezivnim tkivima svih sisavaca. Najčešće se dobiva iz hrskavice morskih pasa. Kondroitin stvara sinovijalnu tekućinu koja hrani zglob i štiti ga od mehaničkih oštećenja. Kretanjem se s godinama te strukture troše i sve teže se obnavljaju te dolazi do njihova propadanja uz pojavu bolova i otežanu pokretljivost. Stvara se podloga za razvoj osteoartritisa, ali i lakšeg nastanka različitih mehaničkih ozljeda zglobova. Primjenom kondroitin sulfata povećava se pokretljivost degenerativno promijenjenih zglobova, smanjuje bol i potreba za primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova.

No, vratimo se na ispitivanja s kolagenom tipa II. Ispitivanja provedena na osobama s reumatoidnim artritisom imala su mješovite rezultate. Dvostruko slijepo ispitivanje u 2009. godini koje je uključivalo više od 500 osoba s reumatoidnim artritisom otkrilo je da nedenaturirani kolagen smanjuje bolove sudionika, jutarnju ukočenost, zbroj osjetljivih zglobova i broj oteklih zglobova, ali ne i metotreksat. Studija, objavljena u časopisu Arthritis Research and Therapy, zaključila je da je kolagen tipa II siguran i učinkovit u liječenju reumatoidnog artritisa. Nema dovoljno dokaza da bi svaki pacijent s artritisom imao koristi od bilo kojeg kolagenskog dodatka. Ali dosadašnje studije pokazale su ohrabrujuće rezultate te se istraživanja nastavljaju.

Stil života

zglobovi zdravlje

Ako se odlučite za bilo koju od navedenih opcija za obnavljanje zglobova od ugradnje umjetnog zgloba, terapije matičnim stanicama ili povećate unos pojedinih namirnica ili suplemenata ni jedna metoda, ako se primjenjuje samostalno neće biti dostatna. Za uspjeh kod olakšanja tegoba vezanih za zglobove najbolje je pristupiti multidisciplinarno. Neki od važnijih savjeta su:

  • Vodite računa o tjelesnoj težini kako biste smanjili opterećen na zglobove.
  • Smanjite upalu, u tu svrhu koristite protuupalne lijekove, ako vam ih je liječnik propisao te izbjegavajte namirnice koje potiču upale.
  • Koristite kreme za ublažavanje bolova.
  • Pazite da unosite dovoljno vitamina, minerala i omega 3 masnih kiselina. Ako smatrate da ih ne unosite dovoljno prehranom razmislite o suplementima.
  • Vježbajte i krećite se u skladu sa svojim mogućnostima kako biste zadržali pokretljivost i ojačali mišiće koji podržavaju kosti.
  • Po mogućnosti boravite u suhoj klimi i izbjegavajte vlažne krajeve.