Hrskavica igra ključnu ulogu u zdravlju zglobova, pomaže u ublažavanju trenja i štiti kosti od oštećenja. Međutim, s godinama ili zbog ozljeda, hrskavica se može istrošiti, što dovodi do bolova i smanjene pokretljivosti. Mnogi ljudi traže rješenja za obnavljanje hrskavice, a jedna od popularnih opcija su tablete za hrskavicu. U ovom članku istražujemo kako tablete za hrskavicu djeluju, koji su najbolji sastojci za obnovu hrskavice, i što treba imati na umu prilikom uzimanja ovih dodataka prehrani.

Potrošena hrskavica u koljenu

Hrskavica je važna jer djeluje kao amortizer između kostiju koljena i omogućuje glatko kretanje zglobova. Međutim, kada se hrskavica potroši zbog starenja, ozljeda ili drugih čimbenika, to može dovesti do boli, upale i smanjene pokretljivosti zglobova.

Postoji mnogo uzroka potrošene hrskavice u koljenu, a najčešći su:

  1. Starost: Starenje je jedan od najčešćih uzroka potrošene hrskavice u koljenima. S vremenom, hrskavica se prirodno troši i slabi.
  2. Prekomjerna težina: Prekomjerna tjelesna težina stavlja veliki pritisak na koljena i može uzrokovati oštećenje hrskavice.
  3. Ozljede: Ozljede koljena, poput uganuća, puknuća ligamenata i prijeloma, mogu uzrokovati oštećenje hrskavice.
  4. Ponavljajuće aktivnosti: Ponavljajuće aktivnosti, poput trčanja, skakanja ili drugih sportova koji opterećuju koljena, mogu izazvati oštećenje hrskavice tijekom vremena.
  5. Genetika: Neke osobe su sklonije razvoju oštećenja hrskavice zbog genetske predispozicije.

Je li moguća obnova hrskavice koljena?

S obzirom da hrskavica nema sposobnost regeneracije nakon oštećenja, kad se ošteti teško se obnavlja. To je razlog zašto je potrebna dugotrajna njega i oporavak nakon ozljede ili oštećenja.

No, postoje razni tretmani koji mogu potaknuti rast novog tkiva hrskavice i poboljšati zdravlje koljena.

Liječenje oštećene hrskavice uključuje niz mogućnosti, ovisno o težini oštećenja. To može uključivati ​​promjene u načinu života poput gubitka težine i vježbi za jačanje mišića oko koljena, što može pomoći u smanjenju opterećenja na hrskavicu.

Drugi tretmani uključuju injekcije hijaluronske kiseline, koja može pomoći u smanjenju bolova i upale, te stimulirati obnovu hrskavice. Terapija matičnim stanicama je također nova i obećavajuća opcija koja uključuje ubrizgavanje stanica u oštećenu hrskavicu, s ciljem da se potakne rast nove hrskavice.

U težim slučajevima može biti potrebna operacija, poput artroskopije ili zamjene koljena. Važno je potražiti liječničku pomoć kada se pojave simptomi oštećene hrskavice kako bi se spriječilo daljnje oštećenje i poboljšalo zdravlje koljena.

U nastavku pogledajte koje vježbe za brzi oporavak koljena preporučuje trener Alex:

Obnavljanje hrskavice prirodnim putem

Obnavljanje hrskavice prirodnim putem odnosi se na ​​promjene u načinu života, prehrani te korištenje prirodnih dodataka (tablete za zglobove i hrskavicu) koji mogu pomoći u poticanju obnove hrskavice i smanjiti upalu u koljenu.

U nastavku donosimo savjete koji mogu pomoći u obnavljanju hrskavice, na potpuno prirodan način:

  1. Prehrana: Uravnotežena prehrana s dovoljno proteina, vitamina i minerala može pomoći u održavanju zdrave hrskavice. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput bobičastog voća, povrća i ribe.
  2. Vježba: Redovita tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdrave težine, jačanju mišića i poboljšanju protoka krvi i hranjivih tvari do koljena. Preporučuje se aktivnosti koje ne stvaraju preveliki pritisak na zglobove poput hodanja ili plivanja.
  3. Toplina i hladnoća: Primjena topline i hladnoće na koljeno može pomoći u smanjenju boli i upale te poboljšanju cirkulacije. Možete koristiti vrećicu smrznutog povrća ili vrući oblog na koljenu.
  4. Smanjenje stresa: Stres može doprinijeti upali u tijelu, pa je važno pronaći načine kako ublažiti stres poput meditacije, joga, šetnje prirodom ili razgovora s prijateljima i obitelji.
  5. Prirodni dodaci (tablete za hrskavicu): Neke prirodne supstance poput kurkume, omega-3 masnih kiselina i vitamin D mogu pomoći kod smanjenja upale i poboljšati zdravlje hrskavice.

Važno je napomenuti da prirodni tretmani ne mogu uvijek zamijeniti tradicionalne medicinske tretmane. Ako imate ozbiljno oštećenje hrskavice, obratite se svom liječniku kako biste razmotrili najbolje opcije liječenja za vaše stanje.

Najbolje tablete za zglobove i hrskavicu

Najbolje tablete za zglobove i hrskavicu

Kapsule za obnavljanje hrskavice su dodaci prehrani koji sadrže sastojke koji su korisni za poticanje rasta i obnove hrskavice u zglobovima.

Neke od tvari koje se smatraju korisnima za poticanje rasta i obnove hrskavice u zglobovima uključuju glukozamin, kondroitin, hijaluronsku kiselinu, kolagen i metil sulfonil metan (MSM). Te tvari se prirodno nalaze u tijelu i hrani, a dodatno su dostupne kao prehrambeni dodaci.

Ako razmišljate o korištenju tableta za obnavljanje hrskavice u koljenu, preporučljivo je razgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako bi se utvrdilo koje su tablete prikladne za vas.

Acuraflex proizvodi, dokazano su prirodno protuupalno sredstvo koje štite hrskavicu i kosti te pomažu u smanjenju degeneracije tkiva hrskavice. Acuraflex kapsule djeluju na zglobove iznutra, dugoročno uklanja bolove, liječi ih i osnažuje. Acuraflex krema djeluje izvana, brzo i direktno na bolno i upaljeno mjesto. Savjetujemo upotrebu Acuraflex kapsula i kreme u isto vrijeme jer na taj način ubrzano smanjujete bol u zglobovima i djelujete na uzrok i simptome učinkovito i sigurno bez opterećenja na želudac.

Saznaj više o Acuraflex sastojcima te kako djeluju na zdravlje zglobova, hrskavice i kostiju.