Često ste pod stresom i pod pritiskom rokova? Provodite li puno vremena u sjedećem položaju ili ispred kompjutera? Budite li se sa osjećajem ukočenosti u vratu i napetosti u ramenima, a možda imate i vrtoglavice? Ako ste se pronašli nastavite čitati ovaj tekst jer vam bol u vratu i ramenima sigurno nije nepoznata, baš kao i za 90 % ljudi u svijetu koji se susreću sa ovom tegobom te otkrijte najčešće uzroke boli u vratu i ramenima.

Gotovo da i ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije susrela sa nelagodom koju uzrokuje bol u vratu i ramenima. Vrat je izrazito kompleksan i ujedno jedan od najosjetljivijih dijelova našeg tijela. Sastoji se od 7 vratnih kralježaka međusobno povezanih mišićima i ligamentima, a osnovna mu je funkcija omogućiti pokrete glavom. S obzirom da su vrat i ramena sastavni dio funkcionalne cjeline, često se bol u vratu proširi i na područje ramena. Upravo je to “zona” na koju se nakuplja najveći dio naših dnevnih stresova, što može imati negativan utjecaj na cjelokupan organizam.  

Sadržaj: 

 • Najčešći simptomi boli u vratu i ramenu
 • Zašto se javlja bol u vratu i ramenima?
 • Kako na potpuno prirodan način ublažiti bol u vratu i ramenima?
 • Važnost prevencije kod nastanka boli

NAJČEŠĆI SIMPTOMI BOLI U VRATU I RAMENU

Brojni simptomi boli u vratu i ramenima često te zanemaruju, sve dok bol postane toliko neizdrživa i dugotrajna, da uzrokuje brojne probleme, što može ukazivati i na neke ozbiljne bolesti koje zahtijevaju pomoć stručnjaka te odgovarajuće liječenje.   Na početku se može pojaviti osjećaj nelagode i bol u području vrata, koji se zatim proširi na ramena, što može dovesti do ograničene pokretljivosti glave i okolnog područja (npr. ruku). Stoga je bitno čim se pojavi bol prepoznati prave uzroke problema, kako bi se izbjeglo i druge simptome, kao što su: 

 • ukočenost vrata ili ramena, osjećaj težine i stezanja u vratu;
 • ukočenost i bol u mišićima;
 • širenje boli i na druga područja što može dovesti do utrnulosti udova (npr. trnci u rukama) te slabosti u rukama i nogama;
 • glavobolja, vrtoglavica, poremećaji vida, mučnina i povraćanje

Osim što bol u vratu i ramenima može varirati od relativno blage, gotovo bezopasne, pa do teške, nesnosne boli, isto tako možemo razlikovati akutnu od kronične boli. Koja je razlika?

ZAŠTO SE JAVLJA BOL U VRATU I RAMENIMA?

Bol u vratu i ramenima pojavljuju se kao posljedica suvremenog načina života te svakodnevne nebrige za vlastito zdravlje. Većina uzroka boli u vratu i ramenu je bezopasna, ali kad se bol pojavi zna biti veoma iritantna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Uzroke boli u vratu i ramenima moguće je podijeliti u 2 kategorije: 

 1. Prva kategorija odnosi se na degenerativne promjene koje obuhvaćaju vratnu kralježnicu, ligamente i mišiće
 2. Druga kategorija odnosi se na različite bolesti unutarnjih organa koje mogu uzrokovati bol u tom području. 

Najčešće se bol u vratu i napetost u ramenima javlja kao posljedica:

 • Nepravilnog držanja
 • Dugotrajnog boravka u istoj poziciji (rad na kompjuteru, gledanje TV-a..)
 • Lošeg položaja kod spavanja
 • Nedovoljne tjelesne aktivnosti
 • Stresa, brige

U ovom slučaju, kako bi se riješili napetosti u mišićima mogu biti od pomoći: 

 • Vježbe istezanja 
 • Masaža
 • Kreme ili masti protiv bolova (npr. Acuraflex)
 • Fizikalna terapija

Bol u vratu i ramenima može se pojaviti uslijed oštećenja ili istegnuća mišića određenog područja. Česta je to pojava kod sportaša koji su izloženi intenzivnim fizičkim naporima.  Procesom starenja dolazi do brojnih degenerativnih promjena na vezivnim tkivima kralježnice koje prate i kronični upalni procesi čime dolazi do pojave jakih bolova u vratu i ramenu. 

Jaka, kronična bol u području vratne kralježnice koja se proteže i na ramena, ruke i leđa, može biti posljedica nešto ozbiljnijih stanja, kao što su:

 • Osteohondroze vratne kralježnice – bolest je koja se javlja ne samo kod odraslih, već može biti prisutna i kod adolescenata, pa čak i kod djece mlađe od 15 godina. Oštećenje hrskavice dovodi do pomicanja kralježaka time zatežući krvne žile i živčane završetke. Pravilnom terapijom te uz liječnički nadzor, simptome je moguće brzo ukloniti. 
 • Artritis – dovodi do postupnog trošenja zgloba hrskavice pa i deformacije samog zgloba tako uzrokujući konstantnu bol koja se proširuje na područje vrata, leđa, ruku i prsa, ograničavajući pokretljivost. 
 • Artroza – iako se na početku može manifestirati tek kao mala nelagoda pri pokretu, ukoliko se ne liječi pojavljuju se otekline i crvenilo kože, bol postaje sve jača i može dovesti do ograničene pokretljivosti zgloba.
 • Hernija diska – hernije vratne kralježnice nastaju u dobi od 30-50 godina, a često su njihov uzrok sportske ozljede 
 • Upala tetiva – izaziva intenzivnu tupu bol, a u većini slučajeva posljedica je traume ili pretjeranog fizičkog napora.
 • Bolesti unutarnjih organa – osim što se bol u vratu i ramenima povezuju sa bolestima kralježnice i zglobova, također može biti povezana i sa bolestima unutarnjih organa, kao što su srce, pluća ili jetra.

KAKO NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN UBLAŽITI BOL U VRATU I RAMENIMA?

Bitno je odrediti točan uzrok nastanka boli kako bi se mogla primijeniti odgovarajuća terapija. Kako na potpuno prirodan način najbolje ublažiti bol u vratu i ramenima i čim prije nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima? Acuraflex može pomoći!

ACURAFLEX PRIRODNO UKLANJA BOL I UKOČENOST

Predstavljamo Acuraflex kapsule i kremu za bolju pokretljivost, namijenjenu ženama i muškarcima svih dobnih skupina. Jedinstvena, 100 % prirodna formula bogata je vitaminima, ljekovitim biljem i antioksidansima te djeluje protuupalno i brzo uklanja bol u vratu i ramenima.
Djelotvornost sastojaka Acuraflex kapsula i kreme dokazana je brojnim međunarodnim studijama na temelju višegodišnjih istraživanja. Više o prirodnim sastojcima i djelovanju Acuraflexa možete saznati OVDJE

UČINKOVITO OPUŠTA NAPETE MIŠIĆE

Acuraflex kapsule i kremu čine potpuno prirodni sastojci dokazano učinkoviti kod rješavanja problema sa bolom u vratu i ramenima, kao i kod drugih bolnih i neogodnih stanja kostiju, zglobova, mišića i ligamanata.

Acuraflex kapsule djeluju iznutra i olakšavaju dugoročno probleme sa vratoboljom i napetosti u ramenima. One pomažu povećati pokretljivost zglobova, preveniraju čestu pojavu jutarnje ukočenosti, opuštaju mišiće te na taj način smanjuju bol u vratu i ramenu.  Više o Acuraflex kapsulama saznaj OVDJE

KREMA SNAŽNO DJELUJE NA AKUTNU I KRONIČNU BOL

Acuraflex krema nanosi se direktno na kožu, na bolno i upaljeno mjesto te djeluje protuupalno i analgetski. Na taj način pomaže brzo smanjiti ili potpuno ukloniti bol u vratu i ramenu te trenutno smiriti ili otkloniti osjećaj ukočenost. Osim što snažno djeluje na akutnu i kroničnu bol, koja se može pojaviti u vratu i ramenu, krema također ima široki aspekt pozitivnog djelovanja i na sve organe kao i na druge dijelove tijela.   Sve prednosti Acuraflex kreme pronađi OVDJE.  

Uz Acuraflex kapsule i kremu, oslobodite se boli u vratu i napetosti u ramenima na potpuno prirodni i siguran način, bez ikakvih nuspojava.  Acuraflex kapsule optimalno djeluju uz istovremenu korištenje Acuraflex kreme.  Više informacija o Acuraflex proizvodima možete dobiti putem telefona: +385 99 593 70 50 ili na mail: info@acuraflex.hr, a najjednostavnija je kupnja putem Internet stranice: https://acuraflex.hr

Ukonite bol u ramenima uz vježbe koje je naš kineziolog Alex snimio za Vas:


 
DOSTUPNO I U LJEKARNAMA DILJEM HRVATSKE

Acuraflex kapsule i krema dostupni su u ljekarnama diljem zemlje, gdje se možete savjetovati sa ljekarnikom. Najbližu ljekarnu možeš pronaći OVDJE

VAŽNOST PREVENCIJE KOD NASTANKA BOLI

Kod prevencije boli u vratu i ramenima bitni su mali koraci koje svaki pojedinac može primijeniti u svakodnevnom životu, a radi održavanja zdravlja vrata i kralježnice.  Sami si možemo uvelike pomoći na sljedeći način:

 • vodite računa o dobrom držanju,
 • napravite česte pauze tijekom posla, lagane fizičke vježbe te se istegnite
 • prilikom bavljenja sportom, pridržavajte se uputa trenera
 • dobar odmor je bitan, stoga pripazite na kvalitetu madraca i jastuka
 • uzimanjem kvalitetnih dodataka prehrani čiji sastojci djeluju na očuvanje zdravlje zglobova te olakšavaju bolove (npr. Acuraflex)
 • vodite računa o zdravom načinu života (pravilnom prehranom, dovoljnom tjelesnom aktivnošću, prestanite pušiti i smanjite konzumaciju alkohola)

Bitno je pri prvim znakovima nelagode ne zanemariti bol te potražiti pomoć stručnjaka, kako bi se čim prije otkrio uzrok boli te odabrao odgovarajući tretman. Ne zaboravite da ignoriranjem simptoma ili pokušajima samopomoći možete i naštetiti svom zdravlju.