U današnje vrijeme, mnogi ljudi se suočavaju s bolovima u zglobovima. Bol u zglobovima može biti uzrokovana raznim faktorima, poput preopterećenja, artritisa ili ozljeda. No, postoji prirodni lijek koji može pomoći u ublažavanju ovih bolova – kurkuma. Kurkuma je začin koji se tradicionalno koristi u ayurvedskoj medicini zbog svojih protuupalnih svojstava. No, nedavna istraživanja su potvrdila da kurkuma zaista može pomoći ublažiti bolove u zglobovima. U ovom članku, detaljno ćemo istražiti kako kurkuma djeluje na bolove u zglobovima i kako je najbolje koristiti kao prirodni lijek za ublažavanje ovih bolova.

Kurkuma kao lijek za zglobove

Kurkuma je začin koji se koristi u azijskoj kuhinji već tisućljećima, a posljednjih godina postala je sve popularnija u zapadnom svijetu zbog svojih zdravstvenih prednosti, uključujući i blagotvorni učinak na zglobove.

Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim svojstvima i zbog toga se često koristi kao prirodni lijek za ublažavanje bolova u zglobovima. Protuupalni učinci kurkume mogu smanjiti upalu u zglobovima i time olakšati bolove koji su povezani s ovim stanjima.

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, je glavni čimbenik koji je zaslužan za protuupalna svojstva ove biljke. Kurkumin ima sposobnost smanjivanja aktivnosti enzima koji izazivaju upalu u tijelu, te time smanjuje upalu u zglobovima. Osim toga, kurkumin također ima antioksidativna svojstva, što može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu i smanjiti štetu koju uzrokuju slobodni radikali u zglobovima.

Studije su pokazale da kurkuma može biti korisna za različita stanja povezana s bolovima u zglobovima. Primjerice, nekoliko istraživanja je pokazalo da kurkuma može biti korisna za smanjenje simptoma artritisa, uključujući bol i ukočenost zglobova. Također, kurkuma se može koristiti za smanjenje bolova u zglobovima koji su uzrokovani preopterećenjem ili ozljedom.

Međutim, važno je napomenuti da kurkuma nije lijek za sve vrste bolova u zglobovima i da se njezina učinkovitost može razlikovati od osobe do osobe. Uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije nego što započnete uzimati kurkumu kao prirodni lijek za bilo koje zdravstveno stanje.

Kako koristiti kurkumu za bolove u zglobovima?

Postoji nekoliko načina na koje možete konzumirati kurkumu kako bi se smanjila bol u zglobovima.

Najčešće se kurkuma uzima kao dodatak prehrani, u obliku kapsula ili tableta.

Kurkuma tablete za zglobove su još jedan način da se iskoriste protuupalna svojstva kurkume  te ublaže bolovi i upale u zglobovima. Preporučena doza varira ovisno o proizvodu i vašem zdravstvenom stanju, pa je važno provjeriti upute za doziranje prije korištenja.

Tablete od kurkume za zglobove sadrže visoku koncentraciju kurkumina i često su kombinirane s drugim biljnim sastojcima koji podržavaju zdravlje zglobova.

Međutim, važno je odabrati kvalitetne tablete od kurkume za zglobove koje su bogate kurkuminom kako bi se postigao maksimalni učinak.

Upravo se Acuraflex kapsule za zdravlje zglobova temelje na kurkumi te sadrže čak 11 aktivnih biljaka, minerala i antioksidansa, koje imaju široki spektar djelovanja na sve organe i dijelove tijela. Acuraflex kapsule djeluju na zglobove iznutra, dugoročno uklanja bolove, liječi ih i osnažuje. Saznaj sve o sastojcima Acuraflex proizvoda za zdravlje zglobova. 

Osim u tabletama kurkuma može biti sastavni dio i kreme za zglobove koja se može koristiti za ublažavanje bolova i upale u zglobovima. Ova krema se nanosi izravno na zahvaćeno područje i obično sadrži i druge sastojke koji su korisni za smanjenje upale u zglobovima. Neki od sastojaka koji se često koriste u kurkuma kremama za zglobove uključuju đumbir, eukaliptus i mentol.

Jedna od takvih krema za zglobove je u Acuraflex krema koja se temelji se na kurkumi, a sadrži čak 13 aktivnih biljaka, minerala i antioksidansa. Ona pomaže brzo smanjiti ili potpuno ukloniti bol točno na mjestu gdje se bol javlja, povećati pokretljivost zglobova i mišića, trenutno smiruje ili otklanja ukočenost, sindrom umornih nogu i može uz istovremeno korištenje Acuraflex kapsula spriječiti daljnje trošenje hrskavice.

Kurkuma – nuspojave

Kao i kod bilo kojeg drugog lijeka ili dodatka prehrani, važno je biti svjestan mogućih nuspojava i interakcija s drugim lijekovima kada se koristi kurkuma za zdravlje zglobova. Iako je kurkuma prirodni proizvod, treba se koristiti s oprezom.

Moguće nuspojave kurkume su rijetke, ali mogu uključivati želučane tegobe, probavne smetnje, glavobolju ili osip. Također se ne preporučuje uzimati kurkumu za vrijeme trudnoće i dojenja, jer nema dovoljno podataka o sigurnosti njene upotrebe u tim uvjetima.

Kurkuma može interagirati s nekim lijekovima, kao što su antikoagulanti, antacidi, lijekovi za dijabetes, lijekovi za snižavanje kolesterola i lijekovi protiv upale. Stoga je važno konzultirati se sa stručnjakom prije uzimanja kurkume, posebno ako osoba uzima bilo kakve lijekove ili ima postojeće zdravstvene probleme.

Savjeti za ublažavanje bolova u zglobovima

Vrlo je bitno biti svjestan važnosti očuvanja zdravlje zglobova te u nastavku donosimo nekoliko savjeta koji mogu u tome pomoći:

  1. Tjelovježba: Redovita tjelovježba može pomoći u jačanju mišića oko zglobova, čime se smanjuje pritisak na zglobove. Preporučene vježbe su umjerena aerobna aktivnost poput hodanja, vožnje bicikla i plivanja. Također su korisne vježbe snage za jačanje mišića.

Provjerite vježbe po preporuci trenera Alexa koje mogu pomoći kod problema s bolnim zglobovima:

  1. Prehrana: Hrana bogata antioksidansima i protuupalnim spojevima može pomoći u smanjenju upala u tijelu. Primjeri hrane koja sadrži protuupalne sastojke uključuju ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, orašaste plodove, tamno lisnato povrće i bobičasto voće. Također je važno izbjegavati hranu koja može uzrokovati upalu u tijelu, poput rafiniranog šećera i zasićenih masti.
  2. Toplina ili hladnoća: Toplina i hladnoća mogu pomoći u smanjenju boli i upale u zglobovima. Toplina se obično koristi za bolove koji su kronični ili dugotrajni, dok se hladnoća koristi za akutne bolove ili oticanje. Primjeri topline uključuju toplu kupku ili tuš, grijanje jastuka za zagrijavanje ili pakovanje za zagrijavanje, dok primjeri hladnoće uključuju hladne obloge ili pakiranje leda.
  3. Masaža: Masaža može pomoći u smanjenju boli i upale u zglobovima. Masaža poboljšava protok krvi u zglobovima i može smanjiti napetost mišića. Uz to, masaža može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres.
  4. Dodaci prehrani za zdravlje zglobova: Kod boli u zglobovima mnogim osobama pored lijekova koje uzimaju pomažu vitamini, minerali i ostale tvari koje se uglavnom konzumiraju kao dodaci prehrani, poput Acuraflex proizvoda.