Bol u zglobu ruke vrlo je česta pojava od koje pati mnogo ljudi, bez obzira na njihovu dob i aktivnost. Različite aktivnosti, kao što su sport, rad na računalu ili čak jednostavne svakodnevne aktivnosti poput pospremanja ili kuhanja mogu uzrokovati bol u zglobovima ruke. Ova bol može biti privremena i nestati u roku nekoliko dana, ali ponekad može biti i dugotrajna i uznemirujuća. Čak i manje ozbiljni oblici boli u zglobu ruke mogu umanjiti kvalitetu života i smanjiti sposobnost da se obavljaju svakodnevne aktivnosti. Srećom, postoji nekoliko načina liječenja i prevencije boli u zglobu ruke koji će vam pomoći da ostanete aktivni i zdravi. Saznajte više u nastavku. 

Zašto me boli zglob na ruci?

Zglobovi prstiju na rukama su vrlo aktivni tijekom svakodnevnih aktivnosti, što ih čini podložnim ozljedama i upalama. Bolovi u zglobovima prstiju šake mogu se javiti iznenada i obično su praćeni oticanjem, crvenilom, i teškoćama pri kretanju u zglobu. Ova vrsta boli može biti vrlo neugodna, posebno ako se javlja tijekom noći ili kada se želi obavljati jednostavne svakodnevne aktivnosti, kao što su čitanje ili upotreba računala.

Bolovi u zglobovima ruke ili šake mogu nastati zbog mnogih različitih uzroka, kao što su:

 • Upalne bolesti, kao što su artritis, mogu uzrokovati bol u zglobovima ruku. Artritis je jedan od najčešćih uzroka boli u zglobovima prstiju na rukama. Postoje dvije glavne vrste artritisa – osteoartritis i reumatoidni artritis. Osteoartritis se javlja kada se hrskavica u zglobovima istroši, dok reumatoidni artritis predstavlja autoimunu bolest koja uzrokuje upalu zglobova.
 • Ozljede, poput prijeloma ili uganuća, također mogu biti jedan od uzroka boli u zglobu ruke. Ove ozljede nastaju uslijed preopterećenja zgloba ili kada se javlja pad ili udarac.
 • Prekomjerno trošenje zglobova, zbog starenja ili stalnog opterećenja, također može rezultirati bolovima u zglobovima ruku. Na primjer, često korištenje računala ili pisanje bez pravilnog držanja tijela može dovesti do boli u zglobovima prstiju.
 • Tendinitis: Tendinitis se javlja kada su tetive oko zglobova šake upaljene zbog prekomjernog korištenja ili izlaganja.
 • Sindrom karpalnog tunela: Sindrom karpalnog tunela je poremećaj koji nastaje kada su živci koji idu do prstiju na šaci pritisnuti ili stisnuti. To može uzrokovati bol u zglobovima šake.

Simptomi boli u zglobovima prstiju uključuju:

 1. Osjećaj boli: To može biti rezultat upale ili ozljede, i može se pojaviti u jednom ili više zglobova prstiju.
 2. Otežano kretanje: Zglobovi prstiju mogu biti ukočeni i teško pokretljivi.
 3. Oticanje: Zglobovi prstiju mogu nabubriti i postati crveni ako su upaljeni.
 4. Osjetljivost na dodir: Ako su živci u zglobu prstiju oštećeni, može se javiti i  osjetljivost na dodir.
 5. Deformacija: Ako bol potraje, zglob prsta može izgubiti svoj oblik i postati deformiran.

Liječenje boli u zglobu ruke – Kako si pomoći?

Liječenje boli u zglobu ovisno je o tome koji je uzrok boli u zglobu ruke, ali neke općenite metode uključuju:

 1. Korištenje hladnih obloga: Hladnoća smanjuje bol i upalu u zglobu time što usporava protok krvi i smanjuje oticanje. Ledene obloge može se stavljati na zglob 15-20 minuta nekoliko puta dnevno.
 2. Fizikalna terapija: Fizioterapeut će pregledati zglob i preporučiti vježbe za jačanje mišića i povećanje pokretljivosti u zglobu. Vježbe mogu uključivati istezanje, fizikalne vježbe i korištenje ortopedskih pomagala.
 3. Uporaba analgetika: Lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena, mogu pomoći ublažiti bol u zglobu. Lijekove treba uzimati prema uputama ljekara ili na preporuku farmaceuta.
 4. Korištenje ortopedskih pomagala: Ortopedske pomagala, poput zavoja, mogu podržati zglob i smanjiti bol. Pomagala se moraju nositi prema preporuci ljekara ili fizioterapeuta.
 5. Injekcije: Injekcije, poput kortikosteroida, mogu smanjiti bol i upalu u zglobu. Lijek se ubrizgava direktno u zglob i djeluje brzo smanjujući bol i upalu. Međutim, injekcije treba raditi isključivo pod nadzorom stručnjaka.
 6. Korištenje prirodnih lijekova, kao što su Acuraflex proizvodi, koji sadrže isključivo prirodne sastojke koji djeluju pozitivno na kosti, zglobove, hrskavicu, mišiće, tetive, ligament, razne upale i bol.

Prirodni lijek za zglobove ruku

Vrlo često se ljudi uslijed brojnih nuspojava koje mogu uzrokovati farmaceutski lijekovi odlučuju potražiti prirodne lijekove kao izvrsno sredstvo u prevenciji i ublažavanju simptoma bolnih zglobova ruku.

Pritom je bitno odabrati proizvode koje imaju kvalitetne prirodne sastojke koji mogu pomoći ublažiti bol i upalu u zglobovima ruku, kao što su:

 1. Kurkuma: Kurkuma ima anti-upalna svojstva koja mogu pomoći smanjiti bol u zglobovima. Možete koristiti kurkumu kao začin u hrani ili koristiti kurkumin u obliku dodatka prehrani.
 2. Boswellia: Biljka boswellia se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje bolova u zglobovima. Boswellia se može koristiti u obliku ekstrakta ili ulja.
 3. Piper nigrum (crni papar): sadrži sastojke poput piperina koji su poznati po svom anti-upalnom djelovanju koji mogu pomoći ublažiti upalu i bol u zglobovima.
 4. Glukozamin: Glukozamin je sastojak koji se prirodno nalazi u tijelu i pomaže u izgradnji hrskavice. Glukozamin se može koristiti u obliku dodatka prehrani.
 5. Vitamin D: Vitamin D igra važnu ulogu u zdravlju zglobova i kostiju. Možete ga dobiti iz sunčevog svjetla ili hrane kao što su jaja, riba i svježi sir.

Navedeni sastojci dio su Acuraflex kapsule i kreme čija prirodna formula ima široki spektar djelovanja na sve organe i dijelove tijela. Acuraflex proizvodi namijenjeni su muškarcima i ženama svih dobnih skupina. Acuraflex kapsule djeluju dugoročno i pomažu povećati pokretljivost zglobova, mišića, preveniraju čestu pojavu jutarnje ukočenosti ili sindrom umornih nogu, dugoročno opuštaju mišiće, umanjuju bolove u vratu, ramenima, leđima, rukama i nogama te sprječavaju daljnje propadanje hrskavice. Acuraflex krema brzo opušta mišiće, uklanja ili smanjuje bolove u vratu, ramenima, leđima, rukama i nogama. Trenutno djeluje protuupalno i analgetski.

Kako održati zdrave i gipke zglobove?

Kako održati zdrave i gipke zglobove

Uključivanjem ovih koraka u svakodnevnu rutinu možete pomoći u održavanju zdravih zglobova ruku i cijelog tijela:

 1. Vježbajte redovito: Redovna tjelovježba jača zglobove i tijelo, te smanjuje rizik od boli u zglobovima.
 2. Izbjegavajte prekomjerno opterećenje: Prekomjerno opterećivanje zglobova može dovesti do njihove bolesti i pogoršanja stanja. Stoga, izbjegavajte aktivnosti koje zahtijevaju ponavljanje istog pokreta.
 3. Pripazite na položaj tijela: Kada radite na računalu, držite ruku i zglobove u ugodnom položaju.
 4. Održavajte zdrav životni stil: Redovno vježbanje, zdrava prehrana i izbjegavanje loših navika poput pušenja i pretjeranog unošenja alkohola, također su ključni za održavanje zdravih zglobova.

Koristite dodatke prehrani za očuvanje zdravlja zglobova i bolju pokretljivost, poput Acuraflex proizvoda.