Bol u koljenu je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji pogađa mnoge ljude. Od akutne boli nastale nakon pada ili ozljede, do kronične boli koja traje mjesecima ili duže, bol u koljenu može biti vrlo neugodna. Iako postoji mnogo uzroka boli u koljenu, postoje i brojni načini kako se riješiti boli u koljenu. U ovom članku ćemo razmotriti uzroke boli u koljenu i razne načine kako se riješiti boli u koljenu i uživati u svakodnevnim aktivnostima. 

ZAŠTO ME BOLI KOLJENO?

Vrlo je vjerojatno da ste iskusili bolove u koljenima, s obzirom na to da je ova tegoba prisutna kod velikog broja ljudi. Bolovi u koljenu javljaju se zbog raznih uzroka, uključujući artritis, ozljede, upale i razne druge zdravstvene probleme. Ova bol može biti vrlo neugodna i ometati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, trčanje i dizanje težine.

Više je uzroka zašto se javlja bol u koljenu, a u nastavku donosimo neke od najčešćih:

 1. Artritis: Ova bolest može uzrokovati upalu zgloba koljena i dovesti do boli.
 2. Ozljede meniskusa: Meniskus je mekana hrskavica u zglobu koljena koja može biti ozlijeđena kao rezultat sporta ili fizičkog napora.
 3. Loše držanje tijela: Pogrešan način hodanja ili dugotrajno stajanje može dovesti do bolova u koljenima.
 4. Tendinitis: Upala tetiva također je jedan od razloga zašto koljena bole.
 5. Ozljeda ligamenata koljena
 6. Bursitis: Upala burze (meke vrećice ispunjene tekućinom) može dovesti do boli u koljenu.

Možemo se susresti s različitim vrstama boli u koljenu, kao npr.:

 • Akutna bol: Ova vrsta boli može nastati kao posljedica ozljede ili nagle aktivnosti.
 • Kronična bol: Kronična bol u koljenu može nastati kao rezultat dugotrajne ozljede ili bolesti.
 • Bolovi u koljenu s unutarnje strane: Bolovi u koljenu s unutarnje strane su česti i mogu biti uzrokovani različitim stanjima, poput artritisa, ozljeda ligamenata ili meniskusa. Ova vrsta boli može se osjetiti na unutarnjoj strani koljena, što otežava normalne svakodnevne aktivnosti poput hodanja ili penjanja stepenicama. Bol može biti konstantna i/ili intenzivnija pri podizanju, hodanju ili trčanju.
 • Bolovi u koljenu s prednje strane: Bolovi u koljenu s prednje strane također su česti, a često su uzrokovani problemima poput ozljeda ligamenata, osteoartritisa ili meniskusa. Ova vrsta boli može se osjetiti na prednjoj strani koljena, što može utjecati na funkciju koljena i svakodnevne aktivnosti. Ozljede ovog zgloba obično nastaju zbog prekomjernog opterećenja ili ponavljajućih pokreta, poput hodanja ili trčanja. Bol može biti konstantna ili se pojavljivati samo prilikom aktivnosti. Ljudi također često opisuju osjećaj “pucketanja” u koljenu prilikom pokreta.
 • Bolovi u koljenima noću: Noćni bolovi u koljenima su česti i obično su uzrokovani problemima poput osteoartritisa ili upalnih stanja. Ova vrsta boli može utjecati na spavanje i kvalitetu života, stoga je važno tražiti pomoć stručnjaka kako bi se utvrdio uzrok boli i odabralo najbolje liječenje.
 • Bolovi u koljenu u mirovanju: Bolovi u koljenu u mirovanju su znak da nešto nije u redu i obično su uzrokovani stanjima poput upale ili ozljede. Kada se bol u koljenu javlja u mirovanju, to svakako otežava svakodnevne aktivnosti. Ukoliko se javljaju bolovi u koljenu u mirovanju, važno je tražiti pomoć stručnjaka kako bi se utvrdio uzrok boli i odabralo najbolje liječenje.
 • Bolovi u koljenu pri čučnju: Bol u koljenima tijekom čučnja može biti povezana s brojnim uzrocima, uključujući artritis (stanjivanje hrskavice uzrokuje dodatan pritisak na zglob), ozljede meniskusa, probleme s ligamentima ili tetivama. Ukoliko osjetite bilo kakve boli u koljenima tijekom čučnja, preporučljivo je konzultirati stručnjaka (ortopeda) kako bi se postavila točna dijagnoza i propisalo odgovarajuće liječenje. Ako se bolest ne liječi, ona se može pogoršati i dovesti do trajnih ozljeda i problema.

ZAŠTO ME BOLI KOLJENO

KAKO SE RIJEŠITI BOLI U KOLJENU?

Lijek protiv bolova u koljenu koristi se za smanjenje boli i poboljšanje funkcije zgloba koljena. Postoji nekoliko vrsta lijekova protiv bolova u koljenu, uključujući:

 1. Nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID): uključuju ibuprofen i aspirin, koji smanjuju upalu i bol. Ovi lijekovi mogu biti u obliku tableta ili kreme za bol u koljenu.
 2. Paracetamol: Paracetamol je nesteroidni lijek protiv bolova koji se koristi za smanjenje boli uzrokovane artritisom, prijelomima, ozljedama i drugim stanjima.
 3. Kortikosteroidi: Kortikosteroidi su hormonske supstance koje se koriste za liječenje teške upale i boli. Ovi lijekovi se često koriste za liječenje artritisa i drugih oblika upalnih bolesti zglobova.
 4. Analgetici: Analgetici su lijekovi koji se koriste za smanjenje boli. Mogu biti u obliku tableta, injekcija ili kreme za vanjsku upotrebu.

Lijekovi protiv bolova u koljenu obično su dostupni bez recepta, ali lijekove treba koristiti prema uputama stručnjaka (liječnika ili farmaceuta) kako bi se izbjegli neželjeni učinci i kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost. Također je važno napomenuti da lijekovi samo smanjuju bol, a ne liječe uzrok boli. Stoga, ako osjetite bilo kakvu bol u koljenu, preporučljivo je konzultirati stručnjaka kako bi se postavila točna dijagnoza i propisalo odgovarajuće liječenje.

BOLOVI U KOLJENU PRIRODNI LIJEK

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za bol u koljenu koji se mogu koristiti kao dodatak tradicionalnom liječenju ili kao alternativa u slučaju blažih bolova. U slučaju manjih bolova u koljenu liječenje ne mora iziskivati odlazak doktoru, te mogu pomoći neke od ovih prirodnih metoda, kao što su:

 1. Korištenje leda ili topline: Hlađenje koljena pomoći će u ublažavanju boli, dok zagrijavanje može potaknuti cirkulaciju i ublažiti grčeve.
 2. Tjelovježba i fizioterapija: Neki vježbe, poput istezanja i jačanja mišića, mogu pomoći u ublažavanju boli u koljenu. Fizioterapeut može pomoći u izboru i provođenju odgovarajućih vježbi.
 3. Masaža: Masaža koljena može pomoći u ublažavanju boli i potaknuti cirkulaciju.
 4. Akupunktura: Akupunktura može pomoći u ublažavanju boli u koljenu i povećati protok krvi u područje.
 5. Korištenje biljnih lijekova: Neki biljni lijekovi, poput Acuraflexa, koji su dostupni u ljekarnama bez recepta, koriste se za ublažavanje boli u koljenu. 

Acuraflex kapsule djeluju na zglobove iznutra, dugoročno uklanja bolove, liječi ih i osnažuje. Acuraflex krema djeluje izvana, brzo i direktno na bolno i upaljeno mjesto. Savjetujemo upotrebu Acuraflex kapsula i kreme protiv bolova u koljenu u isto vrijeme jer na taj način ubrzano smanjujete bol u koljenu i djelujete na uzrok i simptome učinkovito i sigurno bez opterećenja na želudac.

Acuraflex kapsule i krema sadrže ekstrakt kurkume longe s čak 95% kurkumina. Saznaj više o Acuraflex sastojcima. 

U nastavku pogledajte vježbe za brz oporavak koljena: