Zglobovi su vitalni dijelovi tijela koje omogućuju kretanje i pružaju stabilnost. Kako bi se zaštitili zglobovi i osiguralo njihovo dugotrajno funkcioniranje, važno je razumjeti uzroke i simptome oticanja zglobova. Otečeni zglobovi mogu biti rezultat ozljede, upalne bolesti, autoimune bolesti, bolesti unutarnjih organa ili poremećaja u metabolizmu. Ova stanja mogu uzrokovati bol, smanjenu pokretljivost i promjene oblika zgloba. Iako su neke vrste oticanja zglobova privremene, druge mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji zahtijeva liječenje. U ovom članku ćemo istraživati uzroke oticanja zglobova, njihove simptome i načine liječenja.

ZAŠTO SE JAVLJA OTICANJE ZGLOBOVA?

Oticanje zglobova može biti uzrokovano različitim čimbenicima. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

 1. Ozljede: Ozljede zglobova odnose se na modrice, istegnuće mišića, lom i frakture. Sve te vrste ozljeda mogu dovesti do oticanja, boli i otečenosti u zglobu.
 2. Upalne bolesti: Artritis i reumatoidni artritis su najčešći upalni uzroci oticanja zglobova. Kod tih bolesti, upalni procesi u zglobovima uzrokuju oticanje, bol i smanjenu pokretljivost.
 3. Autoimune bolesti: Autoimune bolesti poput lupusa karakteriziraju imunološka stanja gdje tijelo napada svoje vlastito tkivo. Ove bolesti često uključuju oticanje zglobova, što može dovesti do ograničene pokretljivosti i boli.
 4. Poremećaj metabolizma: kao što je giht, uzrokuje nakupljanje mokraćne kiseline u zglobovima. To može uzrokovati jake bolove, crvenilo i oticanje zglobova.
 5. Upale zglobova: One se javljaju kada se infekcija proširi u zglob, uzrokujući upalu i oticanje zglobova, crvenilo i visoku temperaturu.
 6. Tumori: Neki tumori mogu uzrokovati oticanje zglobova.
 7. Hormonalni poremećaji: Poremećaji štitnjače (poput hipertireoze) kao i druge hormonalne bolesti mogu uzrokovati oticanje zglobova.

Točan uzrok zašto se javlja oticanje zglobova mora biti utvrđen od strane stručnjaka kako bi se odabralo adekvatno liječenje. To može uključivati fizikalnu terapiju, lijekove, kirurške zahvate ili kombinaciju tih metoda.

Otečeni zglobovi na nogama – kako si pomoći?

Otečeni zglobovi na nogama

Otečeni zglobovi na nogama čest je problem kojeg su iskusili mnogih ljudi. To i ne čudi s obzirom na to da su upravo zglobovi na nogama najviše izloženi stresu i ozljedama.

Simptomi natečenih zglobova na nogama uključuju: oticanje, bol, crvenilo, povećanu temperaturu, smanjenu pokretljivost, bol pri kretanju i deformitet. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, preporučuje se da se obratite svom liječniku radi dijagnostike i liječenja.

Postoje razne metode za liječenje otečenih gležnjeva na nogama, a u nastavku saznajte koji su najčešći konvencionalni tretmani za otečene zglobove:

 1. Primjena leda i topline: Primjena leda i topline je česta metoda za ublažavanje otečenih zglobova. Led smanjuje oticanje tako što usporava protok krvi u zahvaćenom području i smanjuje upalu. Toplina, s druge strane, opušta mišiće i povećava protok krvi, što može smanjiti bol i ubrzati oporavak. Primjena leda i topline može se primjenjivati ​​naizmjenično ili zajedno ovisno o uzroku otečenih gležnjeva.
 2. Mirovanje: Mirovanje zahvaćenog područja može pomoći u smanjenju oticanja i ublažavanju boli. To može značiti smanjenje aktivnosti ili čak ležanje u krevetu. Međutim, previše mirovanja može dovesti do gubitka snage i pokretljivosti.
 3. Fizikalna terapija: Fizikalna terapija je metoda koja koristi vježbe i druge tehnike za povećanje pokretljivosti, jačanje mišića i poboljšanje funkcije zahvaćenog područja. To može uključivati ​​terapeutske vježbe, razgibavanje, masažu, elektrostimulaciju mišića i druge tehnike. Fizikalna terapija može biti vrlo učinkovita u ublažavanju simptoma i poboljšanju funkcije, ali može biti i vrlo naporna.
 4. Lijekovi: Analgetici su lijekovi koji se koriste za ublažavanje boli. To mogu biti opioidi ili nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Opioidi su snažni lijekovi koji se propisuju samo za jake bolove, dok su NSAIDovi nešto slabiji lijekovi koji smanjuju upalu i ublažavaju bol.
 5. Biljni lijekovi: Uslijed brojnih neželjenih nuspojava uzimanja lijekova, ljudi se često okreću i prirodnim metodama liječenja, poput Acuraflex proizvoda koji mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma oticanja zglobova.

Savjeti i preporuke za otečene zglobove

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kao dobra prevencija za ublažavanje otečenih zglobova:

 • Odmorite se i izbjegavajte opterećenje zahvaćenog područja kako biste smanjili upalu i bol.
 • Prehrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Također se preporučuje izbjegavanje namirnica koje mogu pogoršati upalu, poput procesuirane hrane i šećera.
 • Gubitak težine može pomoći u smanjenju stresa na zglobovima i smanjenju upale.
 • Korištenje prave obuće može pomoći u smanjenju stresa na zglobovima i smanjenju boli. Preporučuju se cipele koje pružaju dobru potporu i ublažavaju stres na nogama.
 • Pokušajte izbjeći aktivnosti koje bi mogle uzrokovati traumu ili ozljedu zgloba.
 • Koristite dodatke prehrani za očuvanje zdravlja zglobova, kao što su Acuraflex proizvodi koji se sastoje od kapsula i kreme za bolju pokretljivost.

Sastojci Acuraflex kreme i kapsula su isključivo biljnog porijekla te osim biljnih ekstrakata sadrže vitamine, minerale, antioksidanse te ljekovita esencijalna ulja koji djeluju protuupalno na kosti, zglobove, hrskavicu, mišiće, tetive, ligamente, razne upale i bol.

Kapsule djeluju na simptome dugoročno i unutar tijela dok krema djeluje izvana odmah i direktno na bolno i upaljeno područje. Za postizanje optimalnih rezultata, preporučuje se uzimanje oba proizvoda istovremeno.