Bez mišića nemoguće je zamisliti život, s obzirom da upravo mišići omogućuju funkcije od vitalne važnosti, poput disanja, gutanja te pokretanja svakog dijela tijela.

Gotovo da i ne postoji osoba koja nije iskusila bol u mišićima. Bolovi u mišićima mogu se pojaviti u određenim mišićima tijela, kao što su bolovi u mišićima nogu ili bolovi u mišićima leđa, no također bol može biti prisutna u svim mišićima, npr. u slučaju gripe.

Bol u mišićima, odnosno mialgija, baš kao i svaka druga bol važan je signal kojim nam tijelo nešto poručuje. Saznajte u nastavku zašto se javlja bol u mišićima te kako na potpuno prirodan način spriječiti pojavu boli uz učinkovite lijekove i mjere prevencije.

ŠTO JE MIALGIJA?

Bolovi u mišićima nazivaju se i mialgija, neovisno o uzroku. Pojam mialgija dolazi od grčkih riječi „myos“ (mišić) i „algos“ (bol).

Koristi se za bolove u mišićima koji mogu nastati uslijed intenzivnog fizičkog napora (kao što je trening ili fizički rad), ozljede ili uslijed pojave nekih upalnih procesa.

U većini slučajeva mialgija ne predstavlja opasnost za osobu, nego se više radio o neugodnom osjećaju boli te pritom može biti otežano opustiti se, zaspati ili obavljati svakodnevne aktivnosti.

ZAŠTO SE JAVLJA BOL U MIŠIĆIMA?

Većina bolova u mišićima javlja se uslijed napetosti u mišićima (čime pridonosi nepravilno držanje tijela i sjedilački način života) ili ozljeda (kao što su uganuća, modrice, povrede) nakon vježbanja i pretjeranog fizičkog napora.

Bolovi u mišićima nakon treninga

Bolovi u mišićima nakon intenzivnog treninga javljaju se uslijed nakupljanja mliječne kiseline u mišićima nakon napora. Kod utreniranih sportaša, bolovi u mišićima također nisu rijetkost, a javljaju se radi:

 • Pretjeranog opterećenja
 • Ukoliko raspored treninga nije pravilno određen te se tijelo ne stigne oporaviti do sljedećeg treninga

U tom slučaju lijekovi nisu potrebni te se bolovi u mišićima mogu ublažiti na sljedeći način:

 • Masažom – koja pomaže pri opuštanju i regeneraciji tijela. Kako bi opustili mišiće kod masaže preporučujemo korištenje Acuraflex prirodne kreme, koja djeluje protuupalno i analgetski te uklanja ili smanjuje bolove u vratu, ramenima, leđima, rukama i nogama.
 • Toplom kupkom s dodatkom esencijalnih ulja ili morske soli – kupka pojačava cirkulaciju krvi, dok sol obnavlja oštećena mišićna vlakna
 • Osigurajte odmor bolnom mišiću ili dijelu tijelu prije povratka na trening

Osim pretjerane fizičke aktivnosti, bolovi u mišićima mogu se javiti uslijed:

 • Nepravilnog držanja tijela- prilikom dugotrajnog sjedenja ili stajanja
 • Kroničnog stresa
 • Izloženosti vanjskim čimbenicima, poput pothlađenosti (hipotermija)
 • Upale mišića koja se javlja kao simptom drugih bolesti
 • Uzimanja određenih lijekova
 • Reumatske bolesti
 • Nedostatka kalcija i kalija u tijelu

Ovisno o mjestu gdje se pojavljuje bol u mišićima mogu se razlikovati:

 • BOLOVI U MIŠIĆIMA NOGU – javljaju se i pri mirovanju, kretanju ili vježbanju, a mogu biti povezani sa traumama, dugotrajnim fizičkim naporima na nogama, sjedilačkim načinom života, bolestima zglobovima i kralježnice (artritis, artroza, burzitis, giht)
 • BOLOVI U MIŠIĆIMA LEĐA – koji mogu nastati uslijed naprezanja mišića, dugotrajnog boravka u nepravilnom položaju tijekom rada na računalu, nepravilnog položaja tijekom spavanja, bolesti kralježnice, mehaničke traume ili miozitisa (kronična upala mišića).
 • BOLOVI U MIŠIĆIMA RUKU – koji se najčešće javljaju uslijed ozljede mišićnog tkiva (uganuća, istegnuća ili traume), kod zaraznih bolesti (kao što je gripa) ili reumatizma
 • BOLOVI U MIŠIĆIMA VRATA – najčešće se povezuju sa korištenjem neudobnog jastuka ili madraca, naprezanjem mišića, ozljedama vrata ili problemima sa kralježnicom

KAKO SE RIJEŠITI BOLOVA U MIŠIĆIMA?

Liječenje bolova u mišićima zahtjeva rješavanje osnovnog uzroka koje je dovelo do tog stanja.

U slučaju akutnih bolova u mišićima koji nastaju nakon ozljede, bitno je tijelu osigurati potreban odmor i opuštanje. Također, kako bi se smanjila upala, oteklina ili bol preporučuje se hlađenje ledom umotanim u ručnik. Uz to, trebalo bi izbjegavati to opterećenje koje je dovelo do bolova u mišićima. Ponekad je potrebno puno vremena za oporavak mišića, stoga ne treba brzati sa opterećenjima kako bi se izbjegao sindrom kronične boli i dodatna ozljeda mišićnog tkiva.

Također, nesteroidni lijekovi ili analgetici mogu ublažiti simptome uzrokovane ozljedama ili pretjeranom fizičkom aktivnošću. Takve lijekove ne bi trebalo uzimati dugoročno, radi mogućih kontraindikacija, te ukoliko bolovi potraju duže od nekoliko dana potrebno je obratiti se liječniku.

Sustavna terapija za ublažavanje bolova u mišićima, osim korištenja nesteroidnih protuupalnih lijekova, kombinira i sljedeće tretmane:

 • Fizikalnu terapiju
 • Masažu
 • Odgovarajuće vježbe
 • Elektrostimulaciju

BOLOVI U MIŠIĆIMA LEĐA

Postoje i druge metode koje pomažu riješiti bolove u mišićima, i to bez ikakvih nuspojava.

Acuraflex krema je posebno izrađena na bazi 13 potpuno prirodnih biljnih sastojaka (poput kurkume, kajenskog papra, mentola, eukaliptusa, đumbira, kamfora, Aloa vere, Acacia Catechu) te uključuje vitamine, minerale, antioksidante i ljekovita esencijalna ulja.

ACURAFLEX KREMA nanosi se direktno na kožu, na bolna, natečena, ukočena ili upaljena mjesta zglobova, mišića, kostiju, živaca, tetiva i ligamenata.

Ona pomaže brzo smanjiti ili potpuno ukloniti bol točno na mjestu gdje se bol javlja, povećati pokretljivost zglobova i mišića, trenutno smiriti ili otkloniti ukočenost te sindrom umornih nogu. Acuraflex krema djeluje protuupalno i analgetski te ubrzava oporavak od ozljeda uslijed uganuća, istegnuća, umanjuje otok, smanjuje bol i ubrzava rehabilitaciju. Nanosi se nekoliko puta dnevno prema potrebi.

Za postizanje optimalnog učinka ublažavanja bolova u mišićima preporučuje se istovremeno uz Acuraflex kremu koristiti i ACURAFLEX KAPSULE. Acuraflex kapsule također djeluju protuupalno i analgetski te dugoročno opuštaju mišiće, umanjuju bolove u vratu, ramenima, leđima, rukama i nogama.

Koriste ih i profesionalni sportaši te rekreativci kako bi povećali pokretljivost zglobova i mišića, spriječili nastajanje ozljeda, ojačali zglobove, mišiće, ligamente i tetive ili kako bi na prirodan način ubrzali regeneraciju organizma nakon ozljeda.

PREVENCIJA BOLOVA U MIŠIĆIMA

Saznaj više o Acuraflex proizvodima.

PREVENCIJA BOLOVA U MIŠIĆIMA

Kod prevencije bolova u mišićima bitno je pripaziti da se ne pretjera sa tjelesnom aktivnošću te da se koliko je to moguće pokušava izbjegavati emocionalni stres. Eventualne zarazne bolesti potrebno je pravovremeno liječiti te održavati aktivan način života uz zdravu prehranu te izbjegavanje loših navika (kao što su alkohol i pušenje).

Donosimo nekoliko savjeta na što pripaziti tijekom treninga kako bi se izbjegli bolovi u mišićima:

Pogledajte 10 najboljih vježbi istezanja koje smo za Vas pripremili u našem videu:

 • Bitno je mišiće dobro zagrijati i pripremiti prije glavnog treninga
 • Treba se početi sa laganijim vježbama te postepeno povećavati opterećenje
 • Vrlo je važno istegnuti se na kraju treninga
 • Pijte puno tekućine tijekom dana i nekoliko sati prije treninga, kako bi se povećala razina kisika u mišićima i osigurao bolji oporavak

Saznajte kako ublažiti bolove u leđima na potpuno prirodan način.