Bol u koljenu pogađa ljude svih dobi, a gotovo da i nema osobe koja je nije bar jednom iskusila. Bolovi u koljenu mogu biti posljedica ozljede, kao što je ruptura ligamenta ili potrošene hrskavice. Medicinska stanja, uključujući artritis, giht i infekcije, također mogu uzrokovati bol u koljenu i zahtijevaju suradnju s liječnikom. Tretmani koje sami možete poduzeti za liječenje boli u koljenu mogu značajno pomoći kod različitih vrsta problema.

Znakovi i simptomi koji ponekad prate bol u koljenu uključuju:

 • oteklinu i ukočenost,
 • crvenilo i toplinu na dodir,
 • slabost ili nestabilnost,
 • iskakanje ili škripanje,
 • nemogućnost potpunog ispravljanja koljena.

Uzroci

Bolovi u koljenu mogu biti uzrokovani ozljedama, mehaničkim problemima, nekim vrstama artritisa i drugim problemima. Ovo su najčešći uzroci:

Ozljede

Ozljeda koljena može utjecati na bilo koji od ligamenata, tetiva ili vrećica ispunjenih tekućinom (burse) koje okružuju zglob koljena, kao i kosti, hrskavice i ligamente koji tvore sam zglob. Neke od najčešćih ozljeda koljena uključuju:

 • Ozljede prednjeg križnog ligamenta – najčešće se događaju tijekom bavljenja sportovima kao što su nogomet, košarka i skijanje. U trenutku kada nastane ozljeda mnogi čuju zvuk kao da je nešto „škljocnulo“. Nakon ozljede koljeno može nateći i postati toliko bolno da je nemoguće stajati na nozi. Ovisno o ozljedi tretman može uključivati rehabilitaciju ili operaciju.
 • Frakture – patela ili čašica se nalazi na prednjem dijelu koljena i štiti zglob od ozljeda. Budući da ima funkciju štita podložna je frakturama. To je ozbiljna ozljeda koljena, a ovisno o težini ozljede može se liječiti nošenjem udlage dok kost ne zacijeli, a za složenije ozljede nužna je operacija kako bi se koljenu vratile njegove funkcije.
 • Puknuće meniskusa – to je ozljeda koljena u kojoj dolazi do puknuća vezivno hrskavičnog tkiva unutar koljena. Puknuće je većinom izazvano traumom uslijed naglog zakretanja koljena, a često je kod osoba koje se bave atletikom, košarkom i tenisom. Može se dogoditi i uslijed trošenja zgloba, a liječi se operacijom.
 • Burzitis koljena (upala tekućine u zglobu) – male tekućinom ispunjene vrećice nalaze se između mišića i tetiva, a neke su povezane i sa zglobnom šupljinom i uključene su u cirkulaciju sinovijalne tekućine. Kada se one upale, nateknu i uzrokuju bol. Kada se bol pojavi potrebno je smanjiti fizičku aktivnost i masirati koljena desetak minuta, više puta na dan.
 • Patelarni tendinitis (iritacija i upala jedne ili više tetiva) – poznato i kao skakačko koljeno je sindrom prenaprezanja, a manifestira se bolom u prednjem dijelu koljena. Povezan je s brojem treninga u jednom tjednu i očekivano, češći je kod većeg broja treninga. Osoba mora smanjiti broj treninga, hladiti koljeno ledom i masirati ga.

Mehanički problemi

Neki primjeri mehaničkih problema koji mogu uzrokovati bol u koljenu uključuju:

Ponekad ozljeda ili degeneracija kostiju ili hrskavice može uzrokovati da se komad kosti ili hrskavice odlomi i pluta u zajedničkom prostoru. To ne može stvoriti nikakve probleme osim, ako opušteno tijelo ne ometa kretanje zgloba koljena.

Sindrom iliotibijalnog pojasa nastaje kada čvrsti pojas tkiva koji se proteže od vanjskog dijela kuka do vanjskog dijela koljena (iliotibijalna vrpca), postaje toliko čvrst da se trlja o vanjski dio bedrene kosti.

Dislocirana koljena – nastaju kada trokutasta kost (čašica) koja prekriva prednji dio koljena sklizne s mjesta, obično izvan koljena. U nekim slučajevima, koljeno može ostati raseljeno i može se vidjeti dislokacija.

Bol u kuku ili stopalu – ako imate bol u kukovima ili stopalima, možete promijeniti način na koji hodate kako biste poštedjeli ove bolne zglobove. U nekim slučajevima, problemi u kuku ili stopalu mogu uzrokovati bol u koljenu.

Vrste artritisa koje uzrokuju bol u koljenima

Postoji više od 100 različitih vrsta artritisa. Vrste koje najčešće utječu na bol u koljenima uključuju:

Osteoartritis – ponekad se naziva degenerativni artritis, osteoartritis je najčešći tip artritisa. To je stanje trošenja i habanja koje se događa kada se hrskavica u koljenu potroši s upotrebom i dobi.

Reumatoidni artritis – je autoimuna bolest koja može utjecati na gotovo bilo koji zglob u tijelu, uključujući i koljena. Iako je reumatoidni artritis kronična bolest, ima tendenciju da varira u težini i može čak doći i otići.

Giht – ovaj tip artritisa se javlja kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobu. Iako giht najčešće pogađa palac, može se pojaviti i u koljenu.

Septički artritis – ponekad se zglob koljena može zaraziti, što dovodi do oticanja, boli i crvenila. Septički artritis se često javlja s vrućicom i obično nema traume prije početka boli. Septički artritis može brzo prouzročiti veliko oštećenje hrskavice koljena.

Pomoć

Iako nije uvijek moguće spriječiti bol u koljenu, sljedeći prijedlozi mogu pomoći u sprječavanju ozljeda i poboljšanju stanja zglobova:

 • Držite tjelesnu težinu pod kontrolom – održavanje optimalne tjelesne težine je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za koljena. Svaki kilogram više dodatno opterećuje vaše zglobove, povećavajući rizik od ozljeda i osteoartritisa.
 • Budite u formi – to ćete postići redovitim kretanjem i tjelovježbom. Budući da su slabi mišići vodeći uzrok ozljeda koljena, imat ćete koristi od izgradnje kvadricepsa koji podupiru koljena. Trening ravnoteže i stabilnosti pomaže mišićima oko koljena da ga bolje podržavaju. Istezanje je također važno jer daje fleksibilnost, zato se prije treninga zagrijte, a nakon treninga istegnite. Kada vježbate, vježbe izvodite pravilno – pobrinite se da tehnika i obrasci kretanja koje koristite u sportu ili aktivnostima budu pravilno izvedeni.
 • Birajte što ćete vježbati u skladu sa svojim stanjem – ako imate osteoartritis, kroničnu bol u koljenu ili povremene ozljede, možda ćete morati promijeniti način vježbanja. Razmislite o prelasku na plivanje, vodeni aerobik ili druge aktivnosti sa slabim utjecajem na zglobove.
 • Masirajte koljena kremama koje sadrže aktivne tvari za olakšanje boli – na tržištu postoje kreme poput Acuraflex kreme koja nakon tjelesne aktivnosti brzo opušta mišiće , trenutno smiruje i otklanja ukočenost te brzo smanjuje ili čak uklanja bol točno na mjestu gdje je nastala.
 • Koristite dodatke prehrani – na bazi provjerenih prirodnih sastojaka za koje su provedena istraživanja da imaju pozitivan učinak na kosti, zglobove i mišiće. Jedan od takvih dodataka prehrani koji postoji na našem tržištu su i Acuraflex kapsule. Acuralex kapsule sadrže učinkovitu formulu prirodnih sastojaka koji su stoljećima poznati po svom snažnom protuupalnom djelovanju. Njihovo pozitivno djelovanje na kosti, zglobove, hrskavicu, mišiće, tetive, ligamente, razne upale i bol dokazana je u brojnim znanstvenim studijama.

 • Odmarajte se – napravite pauzu od uobičajenih aktivnosti kako biste smanjili ponavljajuće opterećenje na koljena, dali priliku tkivima da zacijele te spriječili daljnje oštećenje. Dan ili dva odmora može biti sve što je potrebno za manje ozljede. Kada su u pitanju teže ozljede vjerojatno će trebati dulje vrijeme za oporavi.
 • Stavljajte led na koljena – led smanjuje bol i upalu. Led nikada nemojte stavljati direktno na kožu nego ga omotajte u tkaninu. Iako je terapija ledom općenito sigurna i učinkovita, ne koristite led dulje od 20 minuta zbog opasnosti od oštećenja živaca i kože.
 • Stavite kompresijski zavoj – time se sprječava nakupljanje tekućine u oštećenim tkivima i doprinosi se stabilnosti koljena. Odaberite kompresijski zavoj koji je lagan, prozračan i samoljepljiv. Treba biti dovoljno čvrst da podupre koljeno bez ometanja cirkulacije.
 • Držite nogu u povišenom položaju – kako biste smanjili oticanje, pokušajte poduprijeti ozlijeđenu nogu jastucima ili je držite ravno na kauču.

Naš kineziolog Alex je snimio sljedeći video kako bi Vam pomogao ublažiti bol u koljenima: