Donosimo 8 sastojaka za zdravlje zglobova čiji je učinak na poboljšanje zdravlja zglobova dokazan kroz razna znanstvena istraživanja.

 

Kod boli u zglobovima mnogim osobama pored lijekova koje uzimaju pomažu vitamini, minerali i ostale tvari koje se uglavnom konzumiraju kao dodaci prehrani. Donosimo pregled nekih od najučinkovitijih čiji je učinak na poboljšanje zdravlja zglobova dokazan kroz znanstvena istraživanja. Neki dodaci prehrani mogu utjecati na lijekove pa u slučaju da pijete određenu vrstu lijekova prije nego što se odlučite za suplemente konzultirajte se s liječnikom ili ljekarnikom.

 

Sastojci koji smanjuju bol i upalu u zglobovima

 

Glukozamin sulfat – može se nazvati i glavnom komponentom zglobne hrskavce, budući da opskrbljuje zglobove s građevnim jedinicama potrebnim za popravak štete uzrokovane osteoartritisom ili ozljedama, a pomaže i kod zacjeljivanja rana. Glukozamin sulfat se ne pojavljuje u značajnim količinama u hrani. Za proizvodnju suplementa koriste se školjkaši (kao što su škampi, jastozi i rakovi) ili iz biljnih izvora, a često se kombinira s kondroitinom. Potrebno ga je koristiti oko mjesec dana da bi se uočili njegovi blagotvorni učinci. Smatra se da Glukozamin sulfat usporava propadanje hrskavice, ublažava bol kod osteoartritisu (OA) i poboljšava pokretljivost zglobova.
Kao i kondroitin, glukozamin može podmazati zglobove, pomoći u zadržavanju vode u hrskavici i spriječiti propadanje. Iako su rezultati ispitivanja mješoviti, sveukupno gledano, glukozamin smanjuje bol i poboljšava funkciju zglobova kod OA. Najveća studija provedena do sada o utjecaju Glukozamina i Kondroitina na oboljele od osteoartritisa provedena na 1600 osoba pokazala je u prvoj fazi da je određeni broj pacijenata s umjerenim do teškim artritisom iskusio značajno ublažavanje boli.

Kondroitin sulfat – Kondroitin je glikozaminoglikan, prirodna sastavnica hrskavice. Izdvaja se iz hrskavice goveda ili morskog psa ili se proizvodi sintetički. Često se kombinira s glukozaminom. Znanstveni dokazi podupiru njegovu primjenu za ublažavanje bolova u zglobovima, poboljšanje pokretljivosti zglobova i smanjivanje doze uobičajenih protu–upalnih lijekova. Kondroitin sulfat se koristi za ublažavanje tegoba kod osteoartritisa. Kod osteoartritisa, hrskavica u zglobovima se raspada, a uzimanje kondroitin sulfata, jednog od gradivnih elemenata hrskavice, može usporiti ovo propadanje. Često se koristi u kombinaciji s drugim sastojcima, uključujući manganov askorbat, glukozamin sulfat, glukozamin hidroklorid ili N-acetil glukozamin. Kondroitin sulfat uzima se oralno kod bolesti kao što su HIV, bolesti srca, slabih kostiju (osteoporoza), bolova u zglobovima uzrokovanih lijekovima koji se koriste za liječenje raka dojke, refluksa kiseline, visokog kolesterola, boli u mišića nakon vježbanja, bolest kostiju zvanu Kashin-Beckova bolest, te kod svrbeža i ljuskanja koža (psorijaza). Kondroitin sulfat se također koristi u kombinaciji sa željezom za liječenje anemije. Neki ljudi s osteoartritisom koriste masti ili kreme za kožu s kondroitinom i glukozamin sulfatom te kamforom za ublažavanje boli.

Omega-3 masne kiseline – esencijalne su za život, odnosno nužne su za zdravlje, a tijelo ih ne može samo proizvesti što znači da ih moramo unijeti hranom. Važne su u svim životnim razdobljima, a osim srca, štite mozak, vid te djeluju protuupalno. Najpoznatiji dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama je riblje ulje. Istraživanja su pokazala da unos ribljeg ulja kroz dodatke prehrani smanjuje bol u zglobovima, trajanje jutarnje ukočenosti, smanjuje natečenost zglobova, zabilježena je i smanjena upotreba tableta protiv bolova. Poznato je da omega 3 masne kiseline imaju iznimno pozitivan utjecaj na krvožilni sustav kao i za mozak. Izvori ovih vrijednih masti su riba, alge, plodovi mora, sjemenke i orašasti plodovi. Osobe koje jedu ribu bogatu omega – 3 masnim kiselinama (poput sitne plave ribe ili masne ribe iz hladnih mora) otprilike 2 do 3 puta tjedno, mogu zadovoljiti potrebe organizma za omegama. U suprotnom ili za one koji ne vole ribu omega – 3 masne kiseline mogu uzimati iz dodataka prehrani. Dodaci prehrani s ovom važnom kiselinom dobra su ideja jer ako su kvalitetno napravljeni iz njih su uklonjeni teški metali i druga onečišćenja (pesticidi, poliklorirani bifenili i dioksini) koji se nalaze u ribama zbog zagađenog eko sustava.

Kurkumin – najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida, zaslužan za žutu boju ove biljke. Kurkumin je prirodni žuti pigment, ima brojna pozitivna djelovanja na organizam gdje se osobito ističe jako protuupalno, antioksidativno, antiinfektivno i antikarcinogeno djelovanje. Tradicionalno se koristi u kineskoj i indijskoj ajurvedskoj medicini za liječenje artritisa jer blokira upalne citokine i enzime. Nekoliko nedavno provedenih studija pokazalo je da kurkumin ima protuupalna svojstva i mijenja odgovor imunološkog sustava. Studija iz 2006. pokazala je da je kurkuma učinkovitija u sprječavanju upale zglobova nego u smanjenju upale zglobova. U maloj studiji iz 2012. godine, dokazano je da je kurkuminski proizvod nazvan BCM-95 smanjio bol u zglobovima i oticanje u bolesnika s aktivnim reumatoidnim artritisom bolje nego diklofenak, nesteroidni protuupalni lijek (NSAID). Kurkumin neutralizira slobodne radikale – nestabilne molekule koje oštećuju stanice i pridonose starenju, ali i nastanku bolesti poput raka ili srčanih oboljenja. Regularno unošenje kurkume u organizam, primjerice putem dodataka prehrani, stimulira i pomaže antioksidativnim enzimima u tijelu u borbi protiv slobodnih radikala. Visoke doze kurkume mogu djelovati kao razrjeđivači krvi i uzrokovati želučane smetnje. Izbjegavajte kurkumu / kurkumin ako uzimate sredstva za razrjeđivanje krvi, trebate imati operaciju, trudni ste ili imate bolest žučnog mjehura.

Đumbir – njegova aktivna komponenta gingerol ima protuupalno djelovanje pa olakšava simptome kod artritisa i drugih bolova te djeluje antikancerogeno. Đumbir ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva te se učinkovito primjenjuje kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Sastojci đumbira djeluju kao blokatori tvari odgovornih za bolne upalne procese u mišićima i zglobovima, a posljedice su manje bola, oteklina i ukočenosti zglobova. Osim gingerola, đumbir sadrži i kvercetin, flavonoid jakog antioksidativnog djelovanja. Neke studije su pokazale da kvercetin može djelovati preventivno protiv razvoj nekih vrsta raka.

Boswellia serrata (ekstrakt smole indijskog tamjanovca) – je tradicionalni indijski lijek koji se koristi za smanjenje bolova u zglobovima. Smatra se da ima i antikancerogeno djelovanje, ali za sada je dokazano da Boswellia serrata smanjuje upalu zglobova, dok još nema dovoljno dokaza o antitumorskom djelovanju. Glavni ljekoviti spojevi u ekstraktu boswellia su boswellia kiseline, najvažnija je acetil-11-keto-beta-boswellic kiselina (AKBA), koja ima protu-upalne učinke i poznato je da djeluje na suzbijanje različitih upalnih procesa u tijelu. Sustavni pregled podataka iz randomiziranih kliničkih ispitivanja pokazao je da su ekstrakti boswelliae sigurni i klinički učinkoviti kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa te nekim upalnim bolestima. Taj je pregled objavljen 2006. godine. Od tada su završena dodatna randomizirana, dvostruko slijepa klinička ispitivanja koja potvrđuju djelotvornost ekstrakta boswelliae za liječenje bolova u zglobovima kod osteoartritisa.

Vitamin D – je od vitalne važnosti za funkcioniranje kostiju i mišića i može imati protuupalne učinke. Kao rezultat toga, opravdano se smatra da vitamin D igra ulogu u ublažavanju bolova u zglobovima, osobito tamo gdje je uzrok upala. Neka istraživanja povezuju nedostatak vitamina D s reumatoidnim artritisom (RA), kroničnim upalnim stanjem koje pogađa zglobove. Pregled studija iz 2016. godine pokazao je da osobe s RA imaju značajno manje vitamina D u krvi nego osobe bez RA. Istraživački rad iz 2012. sugerira da nedostatak vitamina D može biti faktor rizika za nastanak upalnih bolesti kao što je RA i da može povećati težinu stanja. Dodatak vitamina D je koristan za prevenciju osteoporoze. Oboljeli od RA imaju veći rizik od osteoporotičnih fraktura i imaju veće bolove u zglobovima, pa je suplementacija preporučljiva. Vitamin D također može poboljšati raspoloženje i simptome depresije.

Kalcij – održava jake kosti i zube, regulira kontrakcije mišića, prenosi živčane impulse i pomaže u oslobađanju bitnih hormona i enzima. Kalcij sprječava osteoporozu – gubitak gustoće kostiju. Dobivanje dovoljno kalcija ključno je za osobe s reumatoidnim artritisom (RA) i one koji uzimaju kortikosteroide budući da značajno povećava rizik od osteoporoze. U studijama je pokazano da je kombinacija 1.000 mg kalcija i 500 mg vitamina D promijenila gubitak koštane mase uzrokovan kortikosteroidom i spriječila daljnje pogoršanje stanja kostiju. Neka istraživanja pokazuju da kalcijevi dodaci mogu također usporiti oštećenja zglobova povezanih s RA. Istraživanja su također pokazala da pretjerano uzimanje kalcija kroz dodatke prehrani, ali ne i kroz hranu može povećati rizik od srčanog udara.